header banner
Default

NFT piyasasında işler iyi gitmiyor: geri dönüş mümkün mü?


NFT sektörü ilk 2021 yılında popülarite yakaladı. Fiyat ve hacim bakımından rekor kıran NFT'ler, o tarihlerden bu yana, kripto para piyasasında yaşanan çöküş ile birlikte yerel çakıldı. Bununla birlikte NFT piyasasının yeniden canlanıp canlanmayacağı ise merak konusu olmaya devam ediyor.

Analiz platformu NFTGo'ya göre, Ethereum (ETH) cinsinden işlem hacmi yüzde 40,81 düşerken, NFT piyasa değeri, haberin kaleme alındığı andan itibaren geçen yıla kıyasla yüzde 40,59 azalmış durumda.

ABD doları cinsinden piyasa değeri ise yüzde 41,16 ve hacimlerde de yüzde 66,77'lik geri çekilme mevcut. Buna ek olarak, piyasa duyarlılığı genel "soğuk" notuyla 100 üzerinden 13. sırada yer alıyor.

6711ba5f-d7cc-42a5-9aa5-7deee29ec87b
NFT pazarı 2023'ün ikinci yarısında daha da düşmüştür. Kaynak: NFTGo

BNB Chain'de kıdemli yazılım uzmanı olan Arno Bauer, Cointelegraph'a verdiği demeçte, kamu hizmeti perspektifinden bakıldığında NFT projelerinin giderek daha fazla değer kattığını ve işlevsellikteki bu büyümenin NFT'lerin geleceğine ışık tuttuğunu söylüyor.

Bauer, NFT pazarının umut verici yenilik ve yaratıcılık sinyalleri verdiğini ve bunun da teknolojinin büyümesi ve evrimi için büyük potansiyel taşıdığını söylüyor.

İlginizi çekebilir: Ripple CEO'sundan ABD hakkında çarpıcı açıklamalar

Bauer, her ne kadar mevcut piyasa koşulları durgun görünse de devam eden inovasyon ve hem dijital hem de fiziksel dünyayla entegrasyon potansiyelinin, NFT'lerin henüz miadını doldurmadığını düşünüyor. Bauer, ayrıca NFT'lerin ileriki süreçlerde de büyümeye devam edeceğini düşünüyor.

Uzun vadede NFT'ler

VIDEO: NFT'ler Öldü Mü? Bir Devrin Sonu Mu Başlangıcı Mı?
Tarık Bilen

NFT'lerin uzun vadeli kullanım durumlarına gelince Bauer, varlıkların zaman içinde gelişeceğini kaydetmeye devam edeceğini ve sahiplik ya da benzersiz fiziksel ürünler gibi gerçek dünya varlıklarıyla giderek daha fazla bağlantılı hale geleceğini belirtiyor.

Bilindiği üzere NFT'lerin şu ana kadar en başarılı oldukları alan, sanat dünyası oldu. Kimi NFT'ler ise om milyonlarca dolara satıldı.

a43e4a43-a60e-41f0-8bfe-a341edb868b5

NFT dünyasında dijital sanatçı olan Pak, 2021 yılında Nifty Gateway'de "The Merge" başlıklı bir NFT projesini 91,8 milyon dolara satarken, Beeple olarak bilinen Mike Winkelmann da "Everydays: The First 5000 Days"i aynı yıl, Christie's müzayedesinde evi aracılığıyla 69,3 milyon dolara satmıştı. 

Bilindiği üzere blokzincir oyunları da silah ve zırh gibi oyun içi öğeleri temsil etmek için NFT'leri kullanıyor. Bu teknolojinin de ana akım oyunlara sıçrayacağı yönünde spekülasyonlar mevcut. Çeşitli müzik varlıklarının da türünün tek örneği NFT'ler olarak satıldığını belirtmekte fayda var.

Bauer, daha sağlam teknolojilerin gelişmiş kullanım alanları ve sahiplik güvenliği sağladığı sürece NFT'lerin ana akım piyasalar için daha cazip hale geleceğini düşünüyor.

8bb4ded4-60a4-4d85-aad6-4bf4b508a3d7

Ayrıca Bauer, "Sanatın ötesinde, eşi benzeri olmayan varlıkları token haline getirme ve doğrulanabilir mülkiyet sunma çabası, diğer pek çok alanda sayısız uygulamanın da yolunu açacaktır" yorumunda bulunuyor.

Geleneksel sektörlerle iş birlikleri, teknolojik gelişmeler, açık düzenleyici çerçeveler ve eğitim çalışmaları NFT'nin kullanımını ve benimsenmesini önemli ölçüde artırabilir. 

NFT'ler, geri dönüş yapma potansiyeline sahip

VIDEO: NFT Nedir? Milyonerler Neden Deli Gibi NFT Alıyor?
Emir Şahin

NFT aracı ve kendi kendine saklama çözümü ClubNFT'nin kurucu ortağı ve CEO'su Jason Bailey, Cointelegraph'a verdiği demeçte NFT'lerin güçlü bir şekilde geri döneceğini ve ana akım haline geleceğini söyledi. Bailey, kripto ve NFT'lerin tıpkı önceki teknoloji çöküşlerinde olduğu gibi döngüsel olarak toparlandığını da ekledi.

Veri toplama platformu Statista'ya göre de NFT pazarının gelir, kullanıcı ve piyasa değeri açısından büyümeye devam edeceği konusunda öngörüler mevcut.

Öte yandan NFT sektörü, 2023 yılı itibarıyla 13,95 milyon kullanıcıya sahip. Ne var ki bu rakamın, 2027 yılına kadar 19,31 milyona ulaşması bekleniyor.

613283e4-e0a2-4592-812b-bb680886d86c

Yine de Bailey, NFT sektöründe ger dönüş başlamadan önce çözülmesi gereken birtakım sorunlara ışık tuttu.

Bailey, NFT'lerin ve çevrelerindeki ekosistemin oldukça karmaşık olduğunu ve neredeyse herkesin bilmediği birçok riske karşı hâlâ savunmasız olduğunu ifade ediyor.

Birçoğumuz insanları güvende olabilmeleri için düşünceli bir şekilde eğitmeye ve bu alana dahil etmeye çalışıyoruz, ancak gerçek şu ki karmaşıklık varsayılan olarak güvenli ve kolay bir yolla değiştirilene kadar NFT'ler ana akım haline gelmeyecek.

İlginizi çekebilir: Binance US, bir yöneticisini daha kaybetti!

Bailey, uzun vadede NFT'lerin ya da benzer teknolojilerin evlilik sertifikaları, diplomalar ve lisanslar gibi dijital belgelerin doğrulanmasında çok değerli olabileceğine inandığını da ekliyor.

Bailey, daha sorunsuz bir katılım ve NFT'yi benimseyenleri bir sonraki NFT boğa piyasasında kötü niyetli aktörlerden korumak için şimdiden altyapı oluşturulması gerektiğine dikkat çekkiyor.

Anlamlı projeler, NFT sektöründe kartları yeniden dağıtabilir

VIDEO: NFT Hype'ı Altcoin Boğasını Getirebilir - Kripto Para Piyasa Analizi
Berk Tavsan

Cointelegraph'a konuşan dijital içerik Web3 ekosistemi Altava Group'un kurucusu ve CEO'su Andy Ku, NFT piyasasındaki geçmiş zirvelerin bir hype döngüsüne dayandığını, bu nedenle de bireysel bir NFT'nin tekrar bu kadar yüksek seviyelere ulaşmasının zor olacağını ifade ediyor.

asked google bard to write me some tweets about NFT market right now...

mf really went for the throat on these... pic.twitter.com/aLjUbwH3gT

— beeple (@beeple) August 22, 2023

CoinGecko'ya göre, en iyi NFT koleksiyonlarının birçoğu geçtiğimiz yıl değerinde önemli kayıplar yaşadı. 

Bored Ape Yacht Club yüzde 67,1, CryptoPunks yüzde 33,2, Mutant Ape Yacht Club yüzde 59,2 ve Azuki yüzde 49,3 oranında değer kaybetti.

Ku, "Piyasada daha fazla insana somut faydalar sunan daha anlamlı NFT projeleri görebilirsek, toplam hacmin genel piyasa değerini yükseltmesi daha mümkün olabilir" diyor.

NFT'ler, dijital bir sanatın ötesinde değer ve fayda sunmalı.

Öte yandan son dönemlerde üyelik temelli modeller ve sadakat programlarına yönelik NFT'ler de ilgi görmeye başlamış durumda. 

Ku, varlık temelli NFT'ler açısından, sanat eserleri, gayrimenkul ve altın gibi değerli metallerin, insanların inandığı varlıklara iyi bir örnek olduğunu söylüyor.

Sources


Article information

Author: Zachary Davenport Jr.

Last Updated: 1699649882

Views: 850

Rating: 4.5 / 5 (100 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zachary Davenport Jr.

Birthday: 1975-05-05

Address: 4887 Blake Springs Suite 875, Rodriguezland, GA 98190

Phone: +3500006444014866

Job: Mechanical Engineer

Hobby: Knitting, Beekeeping, Amateur Radio, Soccer, Mountain Climbing, Astronomy, Tennis

Introduction: My name is Zachary Davenport Jr., I am a unyielding, risk-taking, valuable, venturesome, unswerving, persistent, esteemed person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.