header banner
Default

De toepassing van Pegasus-spyware gaat verder dan die van George Orwells 1984 - Veiligheid NL


Table of Contents

  De inzet van de Pegasus-spyware is een heftige inbreuk op de mensenrechten en gaat veel en veel verder dan Watergate en George Orwells 1984, zo stelt Kamerlid Pieter Omtzigt. Omtzigt deed als rapporteur van de Raad van Europa onderzoek naar het gebruik Pegasus door Europese lidstaten voor het bespioneren van journalisten, politieke tegenstanders, mensenrechtenactivisten en advocaten. Het gaat om Polen, Hongarije, Griekenland en Spanje, zo blijkt uit het rapport van Omtzigt (pdf).

  In het onderzoeksrapport wordt ook de Nederlandse regering opgeroepen, omdat het erop lijkt dat het Pegasus ook heeft aangeschaft, duidelijk te maken hoe de spyware wordt ingezet en welk toezicht hierop plaatsvindt. Ook is Nederland gevraagd om te laten weten hoe vaak het Pegasus heeft ingezet. Eerder meldde de Volkskrant dat de AIVD de Pegasus-spyware gebruikte bij het onderzoek naar Ridouan T. Het verzoek is ook aan andere landen gedaan waarvan wordt aangenomen dat ze de spyware aankochten.

  Pegasus is door NSO Group ontwikkelde spyware waarmee het mogelijk is om slachtoffers via hun microfoon en camera te bespioneren en gesprekken en communicatie via WhatsApp, Gmail, Viber, Facebook, Telegram, Skype, WeChat en andere apps af te luisteren en onderscheppen, alsmede de locatie te bepalen. De spyware wordt al zeker sinds 2016 via zeroday-aanvallen verspreid.

  "De inzet van Pegasus is een heftige inbreuk op de mensenrechten - dit gaat veel en veel verder dan Watergate en George Orwells 1984", laat Omtzigt op X weten. Gisteren werd het onderzoeksrapport in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa besproken en de gedane aanbevelingen aangenomen.

  Als het aan de EUSSR ligt binnenkort al geïnstalleerd als de telefoon uit de verpakking komt...
  Want zo werkt dat binnen de EUSSR.

  Waarom is die groep eigenlijk nog niet aangemerkt als terroristische organisatie?

  Iets ergers benoemen om iets anders (client side scanning) te vergoelijken. Wat zijn het toch uitgekookte manipulaties.
  Hoofd omhoog uw totale surveillance komt eraan.

  Ik geloof dat er inmiddels ook een geval is van journalisten die door duitsland besmet zijn geraakt.
  Litouwen lijkt er ook niet vies van te zijn al is dat meer gericht op ex-russische journalisten.

  Door Anoniem: Iets ergers benoemen om iets anders (client side scanning) te vergoelijken. Wat zijn het toch uitgekookte manipulaties.
  Hoofd omhoog uw totale surveillance komt eraan.

  Nergens staat dat Omtzigt dit vergoeilijkt, en ook op de tv-beelden waar Omtzigt sprak, zegt hij dat nergens.

  Het heeft even geduurd, maar de realiteit van het huidige internet is nu ook tot politiek Den Haag doorgedrongen. /s

  VN-rapporteur: wereld nu erger dan 1984 voorspelde
  dinsdag 25 augustus 2015, 16:48 door Redactie

  https://www.security.nl/posting/440963/VN-privacychef%3A+wereld+nu+erger+dan+1984+voorspelde

  Door Anoniem: Waarom is die groep eigenlijk nog niet aangemerkt als terroristische organisatie?

  Omdat onze lieve Israëliërs het maken https://en.wikipedia.org/wiki/Pegasus_(spyware) . En als je het verbied, dan mag de (r)overheid het ook niet meer gebruiken.... Dus trek je conclusie..

  TheYOSH

  Door Anoniem: Waarom is die groep eigenlijk nog niet aangemerkt als terroristische organisatie?

  Alles uit de VS en Israel is toegestaan, omdat het onze bondgenoten zijn. Want dankzij hun inlichtingen kunnen wij veilig leven en dankzij hun is Hitler verslagen.

  Ik ben een brave burger. Ik heb niks te verbergen wat op dit moment als strafbaar word gezien. Zie hier dat als er een keer wat veranderd dat *(kenmerk/gedrag) als strafbaar word gesteld, hebben ze inmidels(slechtst) 10 jaar aan info ( als ze aan de regels data verwijdering houden).

  Ik vind het om te huilen hoe weinig privacy je kan waarborgen wanneer ik met de maatschappij mee wil doen.
  ( kapitalisme van multinationals eisen te veel gegevens. De vraag naar winst overstemt de balans van meerwaarde, het zou zo veel geld schelen op soms zeer matige producten als er minder advertfnties of aandeelhouders zijn. laat staan de iritatie van reclames )

  Hoe vreemd het ook is, zal ik een stelling geven ( graag wil ik weten of het klopt.)
  1Bedrijven zoals google, microsoft, meta etc maken al winst door verkoop van van producten. (Windows+office, advertentie netwerk(search&match), ruimte voor ads.)
  2 Om een andere markt naast hun winstgevende hoofd product aan te boren. verzamelen ze je gegevens. De overheid heeft dat opgemerkt.
  3 Privacy gegevens leveren geld op door profileren en te verhandelen. Door nieuwe regelgeving eist de Overheid inzicht in gebruik van hun gebruikers. Nu is mijn gedachte dat er preventief door betaling toegang word geboden en bij verdenking juridisch opgeëist. Wat dus betekent dat je belasting geld betaalt voor privacyschending waar ook nog eens winst mee word gemaakt.
  4 in feite worden multinationals meerdere keren betaald om je privacy te schenden, al krijgen ze soms een boete.

  Goeie analyse Pieter. De vraag is wat je er aan gaat doen.

  Het begint al met hoe je die rommel binnen krijgt. Dat komt door stommiteiten in de software (soms ook in de hardware) van producten die vaak strontduur zijn, de leveranciers superrijk maken, terwijl ook het nieuwste nog duurdere model weer vol gaten gaat zitten.

  Als je gruyère kaas koopt dan heb je dat ook. Die zit ook vol gaten. Maar die kaas wordt per kilo verkocht. Dus dat is eerlijke handel.

  Met telefoons ligt dat effies anders. Die worden helemaal niet per kilo verkocht. En je weet nu al dat ze vol gaten zitten. Dat is geen eerlijke handel en daarom doen die bedrijven het zo leuk op de beurs. Dan gebruiken ze gewoon een lulwoord als zeroday, een persbericht eruit dat ze er echt heel meteen wat aan gedaan hebben om de wereld te redden. Terwijl ze gewoon rommel hebben geleverd. Heel je achterdeur weer open bleek te staan. Voor pegasus en meer van die vieze mannetjes kunstjes.

  De rijdende camera vraagt dus (ook!) aan de geachte afgevaardigde Pieter, wat die dan van plan is om qua wetgeving eraan te doen. Ik zou me bijvoorbeeld voor kunnen stellen dat als een iets gekocht hebt waar een zeerodee in zit, dat je vrij bent om te kiezen. Of terugbrengen en je geld terug. Of updaten. Ik kan mij namelijk voorstellen dat als je gewoon terug naar de winkel kan gaan om te zeggen, ik blijf maar updeeten, geef me gewoon mijn poen maar terug, laten we zeggen tot 5 jaar later maar beter 10, met de wet in je hand, dat dat gemakszuchtige zeerodee leveranciers motiveert om er van te voren al voor te zorgen dat er geen gaten meer zitten in hun zoftwer. Dus dan heb je ook geen pegasusvlooien meer.

  Of ze moeten telefoons per kilo gaan verkopen. Net als Zwitserse kaas. Dat kan natuurlijk ook.

  Is er nog enig verschil tussen Nederland en China. Van onze privacy blijft weinig meer over dank zij een wantrouwige overheid!

  Door Anoniem: Waarom is die groep eigenlijk nog niet aangemerkt als terroristische organisatie?

  Door Anoniem:

  Door Anoniem: Waarom is die groep eigenlijk nog niet aangemerkt als terroristische organisatie?

  Omdat onze lieve Israëliërs het maken https://en.wikipedia.org/wiki/Pegasus_(spyware) . En als je het verbied, dan mag de (r)overheid het ook niet meer gebruiken.... Dus trek je conclusie..

  TheYOSH

  je bent mij voor ik wou het zelfde beantwoorden

  Door Anoniem: Als het aan de EUSSR ligt binnenkort al geïnstalleerd als de telefoon uit de verpakking komt...
  Want zo werkt dat binnen de EUSSR.

  Die achterdeuren zitten er al lang in via het afgesloten en proriarty deel die het netwerk regelt. Daar hebben zelfs de fabrikanten van de telefoons geen toegang toe. En met 5G komt alle informatie realtime te bechikking.
  Aangezien 5G veel meer zenders nodig heeft is daarmee de actuele locatie ook veel nauwkeuriger en kun je politieke tegenstanders en anders denkenden veel makkelijker en sneller kaltstellen.
  En dan vinden we wat van Rusland, China ed.. 1984 was slechts een handleiding.
  Mensen die hiervoor waarschuwen worden weggezet als complot theoristen maar bedenk een programmerbare digitale munt/CDBC zou ook een complottheorie zijn, net als het EU-ID en digitaal medisch paspoort volgens de media en de politiek. En zie nu eens waar we al, bijna, zijn. China 3.0 is hard onderweg. We staan erbij en kijken er naar.

  Tsja... tel daarbij op dat de nederlandse overheid toch al nooit zo goed is geweest is het zich houden aan de eigen regelgeving... ik hoor net dat netflix bezig is met verfilming van het vervolg op 1984? Vast een spannende serie...

  Door Anoniem: Goeie analyse Pieter. De vraag is wat je er aan gaat doen. ......

  Eerder een slechte analyse waarmee hij in de richting van een Baudet afdwaalt.

  Door Anoniem: .. 1984 was slechts een handleiding.
  Mensen die hiervoor waarschuwen worden weggezet als complottisten maar bedenk een programmeerbare digitale munt/CDBC zou ook een complottheorie zijn, net als het EU-ID en digitaal medisch paspoort volgens de media en de politiek. En zie nu eens waar we al, bijna, zijn. China 3.0 is hard onderweg. We staan erbij en kijken er naar.

  Degenen die er voor waarschuwen gedragen en uiten zich als complottisten. Jammer en erger dat het de juiste argumenten beschadigd.
  - digitale munt. Diezelfde hypes met blockchain is het verkoopverhaal van big tech.
  Aangezien het begrip van ICT onvoldoende is en de complottisten blockchain gehyped hebben krijg je zoiets.
  - Medisch paspoort zorg. dat zijn overheidsvoorzieningen, de complottisten willen wel zorg maar geen overheid.
  Ook hier geeft de veroorzaakte chaos de ruimte voor niet gewenste invullingen

  In 1984 werd iedereen continu afgeluisterd en bespioneerd door "Big Brother".
  Een beetje raar om te stellen dat deze spyware dan "veel verder" gaat.

  1984 is al jaren achterhaald we hebben meer surveilance mogelijkheden dan Orwell ooit had kunnen dromen

  Door Anoniem: Is er nog enig verschil tussen Nederland en China.

  In China had iemand als Pieter Omtzigt niet in het parlement gezeten maar in een strafkamp - of erger. Bij ons wordt van alles geprobeerd en gedaan waar je niet blij van wordt maar er wordt ook stennis over geschopt en tegengas gegeven. Bij ons is er een lappendeken van oppositiepartijen, China heeft één politieke partij waar iedereen het zogenaamd roerend over alles eens is en dat noemen ze daar democratisch.

  Ja, er is een wereld van verschil tussen Nederland en China.

  Kan Complot Pieter even een functie elders gaan zoeken alstublieft, dit soort opruiing hebben we niets aan met z'n allen! Dit soort onzin heeft echt geen plek in het publieke debat!

  Pegasus en varianten daarvan komen vaak binnen via SMS. (Zeroclicks)
  En inmiddels ook via advertenties in webbrowsers.
  Mijn suggestie is om de SMS app uit te zetten, mensen kunnen altijd een veiliger alternatief gebruiken zoals Session.
  Als men de SMS app niet uit kan zetten kan met een alternatieve SMS app installeren, stel deze daarna in als primaire SMS app, zet daarna de ingebouwde SMS app uit en zet deinstalleer daarna de alternatieve SMS app.
  Daarnaast kunnen mensen een javascript-whitelist maken voor betrouwbare sites. (Dus geen javascript op alle andere websites, deze functie is mogelijk via de Vanadium webbrowser op GrapheneOS)
  Installeer GrapheneOS mits men een recente Pixel telefoon heeft.
  Gebruik geen e-mail app, en gebruik e-mail via een webinterface zonder javascript, gebruik een e-mail alias voor onbetrouwbare diensten en klik niet op links in emails.
  Gebruik een DNS blocker met blacklist. (Blokkeer malware, ads en trackers)

  Ja als jij of iemand anders geen cyber-hygiëne betracht,
  bijv. je vindt jouw eigenste telefoonnummer opgenomen in een toegestuurde mail
  en je krijgt later nog eens whatsappje met een +-je voor je nummer.
  In zulk een geval ben je al het 'bokkie'.

  Denk aan de bok, die vroeger verdween in die richel in het woestijngebergte.
  Dat was de zwarte zondebok weet je nog wel.

  Je bent nergens veilig in deze onze digi-wereld. Besef dat goed.
  Hou het op je netvliezen.
  Even gechat via een maillinkje - vrachten Keto-spamberichtjes worden je deel.
  Spamfilters werken ook niet meer. Wie doet er nog wat aan in deze bange dagen?

  Oh vej, oh vej. Critical Unauthenticated Arbitrary File Upload.

  Door Anoniem: 4 in feite worden multinationals meerdere keren betaald om je privacy te schenden

  Ja, dat klopt. Het komt voort uit het pact gesloten tussen de advertentie industrie en het militair-industrieel complex.

  Yasha Levine (2018) Surveillance Valley: The Secret Military History of the Internet
  https://en.wikipedia.org/wiki/Yasha_Levine

  Shoshana Zuboff (2019) The Age of Surveillance Capitalism: The New Frontier of Power
  https://en.wikipedia.org/wiki/Surveillance_capitalism

  Door Anoniem: Mijn suggestie is om de SMS app uit te zetten

  De vraag is of het überhaupt wel zin heeft om de SMS app uit te schakelen, omdat de GSM ontvangt van een SMS tekst immers op een lager niveau, door de baseband modem firmware van het mobiele apparaat, wordt afgehandeld. Het is niet ondenkbaar dat bij een Predator aanval de kwetsbaarheden in de firmware op het niveau van het SS7 protocol worden uitgebuit. Met andere woorden: ik zou niet blind vertrouwen op het uitschakelen van alleen de Berichten of SMS app.

  Door Anoniem:

  Door Anoniem: 4 in feite worden multinationals meerdere keren betaald om je privacy te schenden

  Ja, dat klopt. Het komt voort uit het pact gesloten tussen de advertentie industrie en het militair-industrieel complex.

  EFF: surveillance door advertentiebedrijven en overheid vaak hetzelfde
  vrijdag 20 oktober 2023, 14:34 door Redactie

  https://www.security.nl/posting/815135/EFF%3A+surveillance+door+advertentiebedrijven+en+overheid+vaak+hetzelfde

  Surveillance door advertentiebedrijven en de overheid zijn zeker in de Verenigde Staten vaak hetzelfde, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. Voorheen hadden overheidsinstanties een gerechtelijk bevel nodig om data bij bijvoorbeeld communicatieproviders of techbedrijven op te vragen. Steeds vaker koopt de Amerikaanse overheid deze data nu van datahandelaren, die de gegevens via de advertentie-industrie hebben verkregen, zo claimt de EFF.

  Pieter Omtzigt vraagt zich af hoe we dit wettelijk kunnen regelen op een verantwoorde manier, niet OF we het moeten gebruiken
  En dat is vreemd. Is hij er dan toch een beetje voorstander van?
  https://www.blckbx.tv/livestreams/blckbx-today-2023-10-20

  Ondersteunde bbcodes

  Bold: [b]bold text[/b]

  Italic: [i]italic text[/i]

  Underline: [u]underlined text[/u]

  Quote: [quote]quoted text[/quote]

  URL: [url]https://www.security.nl[/url]

  Config: [config]config text[/config]

  Code: [code]code text[/code]

  Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.

  Sources


  Article information

  Author: Jill Russo

  Last Updated: 1698465842

  Views: 787

  Rating: 3.8 / 5 (82 voted)

  Reviews: 99% of readers found this page helpful

  Author information

  Name: Jill Russo

  Birthday: 1929-11-04

  Address: 71110 Thomas Row, Barronchester, NM 63461

  Phone: +4633183020774406

  Job: Article Writer

  Hobby: Camping, Raspberry Pi, Tea Brewing, Fencing, Golf, Stamp Collecting, Skydiving

  Introduction: My name is Jill Russo, I am a priceless, Open, artistic, dazzling, accessible, multicolored, bold person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.