header banner
Default

İdil Çimrin: Peynirin hikayesi


Table of Contents

    Peynirin tarihçesi günümüzden 8500 yıl önceye dayanmaktadır. Ortaya çıkışı ve keşfedilmesi hususunda değişik varsayımlar bulunmaktadır.

    İLK RİVAYET
    Bazı tarihçiler, ilk peynirin Arap bir gezginin, koyun midesinden yapılmış olan bir tulumun içine koyduğu sütün kendiliğinden peynire dönüşmesi yoluyla bulunduğunu düşünmektedir.

    İKİNCİ RİVAYET
    Eski Yunan tarihine baktığımızda ise, ilk peynirin İskitler tarafından sütün ekşitilerek kısrak sütünden yapıldığı iddia edilmektedir. İskitlerin yaşamış olduğu M.Ö 7. yy civarında üzeri buzlarla örtülü anıtlarda keçi ve koyun derilerinden hazırlanmış kaplarda peynirin izine rastlanmıştır.

    ÜÇÜNCÜ RİVAYET
    Bazı kaynaklarda ise ilk peynirin Orta Asya'da yapıldığı iddia edilmektedir. Tibetliler, Tatarların ilk peyniri Araplardan önce yaptığını düşünmektedir. Değişik tarih kaynakları incelendiğinde ilk peyniri Fin göçebelerinin Akdeniz ülkelerinde yaptığı varsayımları bulunmaktadır. Değişik kaynaklar farklı milletlerin ilk peyniri yaptığını ya da keşfettiğini söylese de; yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında M.Ö 4000 yıllarına ait peynir kalıntılarına ve peynir yapım alet ve kaplarına rastlanmıştır. Peynir ilk yapıldığı zamanlarda tapınaklarda tüketilmeye başlanmış, daha sonraki medeniyetlerin gelişme hızı nedeniyle kullanım alanı genişlemiştir. Roma İmparatorluğu'nun çöküşü ile beraber Avrupa'ya göçün artması ile peynir üretimi daha da artmıştır. Burada manastırlarda yapılan peynirler Avrupa ülkelerindeki peynir çeşitliliğini oluşturmuştur. Kendi tarihimizde ise Kaşgarlı Mahmut'un yazmış olduğu Divanu Lügati't Türk adlı eserde peynirden bahsetmiştir. Ayrıca 11.yy'da yazılan Yusuf Hacib'e ait olan Kutadgu Bilig eserinde de peynir çeşitlerinden bahsedilmiştir. 1680 yılında Osmanlı padişahlarından 4. Murat'ın Nizamnamesi'nde ise yoğurt ve peynir fiyatlarının ayarlanması konusu ele alınmıştır. Yine Osmanlı İmparatorluğu'nun 1851'de katılmış olduğu İngiltere'deki sergide tulum, kaşar ve lor peynirleri sergilenmiştir.

    VİTAMİN DEPOSU
    A, C, D, E ve K vitaminleri içeren peynir, insan vücudundaki ihtiyaçları karşılar. Bunun dışında B12 ve B6 vitaminleri de içerdiği için organizmaların sağlığı için faydalıdır. Peynirin, beyinden kemik sağlığına kadar insan vücuduna birçok faydası vardır. Fosfor, süt ve süt ürünlerinde kalsiyumun ayrılmaz bir parçasıdır. Birlikte doğal olarak alınırlar. Peynirde yağ oranına bağlı olarak değişen miktarlarda yağda çözünen vitaminler (A, D, E ve K) bulunur. Peyniri vitamin yönünden önemli yapan, bileşimindeki B grubu vitaminlerdir ve bunlar suda çözünebilir.

    PEYNİRİN FAYDALARI

    bullet Sinir sistemi için faydalıdır.
    bullet Hafızayı güçlendirir.
    bullet Dişleri güçlendirir. Diş minesine yararlıdır.
    bullet Çürük oluşumunu engeller.
    bullet Vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılar.
    bullet Kemik erimesi oluşumunu engeller.
    bullet Kemik yapısını güçlendirir.
    bullet Diyabete karşı korur.
    bullet Kilo vermeye kolaylık sağlar.
    bullet Kalp hastalıkları riskini aza indirir.
    bullet Yüksek tansiyonu düşürür.
    bullet Yorgunluk ve strese karşı iyi gelir.
    bullet Tümör oluşumunu engeller.
    bullet Migren ağrısına iyi gelir.
    bullet Uyku problemini çözer.
    bullet Tükürük salgılanmasını sağlar.
    bullet Bağırsak bakterilerini korur.
    bullet Cildi canlandırır, gençleştirir.
    bullet Yıpranmış cildi onarır.
    bullet Cilt gözeneklerini besleyerek iyileştirir.
    bullet Peynir içerisindeki vitaminler cildin erken yaşlanmasını önler.

    PEYNİR ALTI SUYU NEYE İYİ GELİR?

    bullet Kalsiyum deposu olduğu için ihtiyacı karşılar.
    bullet Kemik sağlığı için birebirdir.
    bullet Sindirim problemlerini çözer.
    bullet Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
    bullet Protein deposudur.
    bullet Cildi güzelleştirir.
    bullet Vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
    bullet Kan şekerini düzenler.
    bullet Zayıflamaya yardımcı olur.
    bullet Karaciğeri temizler.

    EV YAPIMI PEYNİR

    MALZEMELER


    bullet 2 litre süt
    bullet 1 bardak yoğurt
    bullet 1 yemek kaşığı tuz
    SÜZMEK İÇİN:
    bullet Temiz tülbent
    YAPILIŞI: 2 litre sütü tencereye döküyoruz. Sütümüz kaynamaya başladığı anda 1 çay bardağı yoğurdu ekliyoruz, sürekli karıştırıyoruz. İyice karıştıralım ki yoğurduğumuz erisin. Kesikler oluşmaya başlıyor. Beş dakika sonunda tuz atıp biraz daha kaynatıyoruz. Altını kısıyoruz, karıştırıyoruz. Kesikler iyice oluştuğunda altını kapatıyoruz. Torbamıza yavaş yavaş döküyoruz. Tülbentteki peyniri tezgahın bir köşesine alıp, üstüne ağırlık koyuyoruz. Suyu iyice süzülsün. Bu şekilde altı saat kalması yeterlidir. Altı saat sonunda peynirimiz olmuş demektir. Süzerken ayırdığımız sarı suyunu 1 litrelik cam kavanoza doldurabiliriz. Daha sonra peyniri dilimleyip, 1 yemek kaşığı da tuz atıp salamura yapabiliriz.

    PEYNİRİN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ
    bullet 100 gram beyaz peynir 309 kaloridir.
    bullet 100 gram beyaz peynir; A, B2 ve B12 vitaminleri ayrıca kalsiyum, fosfor, çinko minerallerinden zengin protein içerir.

    Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
    Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

    Sources


    Article information

    Author: Anna Suarez

    Last Updated: 1702073282

    Views: 1349

    Rating: 4.5 / 5 (93 voted)

    Reviews: 98% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Anna Suarez

    Birthday: 2013-09-02

    Address: 5225 Bright Station Apt. 629, Brandtstad, NH 85881

    Phone: +4645915138673242

    Job: Urban Planner

    Hobby: Drone Flying, Rowing, Camping, Cross-Stitching, Cycling, Soccer, Stargazing

    Introduction: My name is Anna Suarez, I am a Gifted, brilliant, irreplaceable, talented, fearless, treasured, esteemed person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.