Stinkt de stoephoek al? De vuilnisophalers leggen in verschillende Nederlandse steden het werk neer. Vanwege de rijzende inflatie en stijgende energiekosten moeten gemeentes volgens de vakbond water bij de wijn schenken. Maar hoeveel salaris verdient een vuilnisman momenteel? Manners belde met de FNV om hierachter te komen, want zo makkelijk is het nog niet te achterhalen.
Vuilnismannen kunnen in drie verschillende cao’s belanden: de cao Beroepsgoederenvervoer, de cao Grondstoffen, Energie en Omgeving (GEO) en de cao van de gemeentes. Ook al zijn de salarissen en loontabellen heel gelijkaardig, wordt er op dit moment alleen gestaakt door de vuilnisophalers die onder de cao van de gemeentes vallen. Dus laten we daarvan de salarissen eens onder de loep nemen. Hoeveel verdient een vuilnisman bij de gemeente?
Het salaris van een vuilnisman bij de gemeente
Er bestaan eigenlijk vijf functies die alle taken van een vuilnisman deels uitvoeren. De belader, de veger, de bijrijder, de chauffeur en de voorman. In de vorige gemeente cao werd een minimumloon van 14 euro per uur afgesproken met de vakbonden, waardoor een groot deel van de eerste loonschalen en treden kwam te vervallen (zie rode cijfers op de afbeelding).
Een van de grote ijkpunten van de huidige onderhandelingen is dan ook het corrigeren van deze loontabellen voor de vuilnisophalers. Klopt, de startsalarissen zijn inderdaad hoger dan voorheen. Maar de huidige, onaangepaste loonconstructie betekent ook dat er minder loonstijgingen kunnen plaatsvinden over de gehele carrière, aangezien er simpelweg minder treden te beklimmen zijn.
Een vuilnisman aan het begin van zijn loopbaan start vaak als belader in schaal 3. Je kan ook zelf alle loonschalen en salarissen in de cao van de gemeentes raadplegen via deze link. Alle bedragen hieronder staan in bruto vermeld. Met het minimum en maximum salaris duiden we de laagst en hoogst mogelijke treden per loonschaal aan. Dit is het salaris van een vuilnisman bij de de gemeente.
Belader (schaal 3)
Een belader rijdt achterin mee om het vuilnis in de vrachtwagen te laden.
- Minimaal salaris: 2.222 euro
- Maximaal salaris: 2.590 euro
Veger (schaal 3)
De veger gaat met de bezem de straat op om openbare ruimtes schoon te maken en te houden.
- Minimaal salaris: 2.222 euro
- Maximaal salaris: 2.590 euro
Bijrijder (schaal 4)
Een bijrijder is de co-piloot van de chauffeur die beladers helpt met laden en lossen.
- Minimaal salaris: 2.240 euro
- Maximaal salaris: 2.731 euro
Chauffeur (schaal 5)
Aan het stuur van de vuilniswagen zit uiteraard de chauffeur.
- Minimaal salaris: 2.245 euro
- Maximaal salaris: 2.874 euro
Voorman (schaal 6)
En natuurlijk wordt alles in goede banen geleid door de voorman dan wel leidinggevende.
- Minimaal salaris: 2.193 euro
- Maximaal salaris: 3.018 euro
Meer salaris dan een vuilnisman
Is het salaris van een vuilnisman voldoende om de stijgende energiekosten en de rijzende inflatie het hoofd te kunnen bieden? Check ook wat je kan verdienen per rang bij Defensie of als leraar op de basisschool.
Author: Jennifer Cox
Last Updated: 1699214882
Views: 1506
Rating: 4.1 / 5 (91 voted)
Reviews: 82% of readers found this page helpful
Name: Jennifer Cox
Birthday: 1964-02-08
Address: 4403 Katherine Highway Apt. 387, Branchside, MD 96705
Phone: +4736748268076600
Job: Geologist
Hobby: Woodworking, Hiking, Backpacking, Skiing, Horseback Riding, Badminton, Sculpting
Introduction: My name is Jennifer Cox, I am a brilliant, honest, clever, lively, strong-willed, irreplaceable, unswerving person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.