Nigeria: 9 jaar na ontvoering schoolmeisjes in Chibok beschermt de regering kinderen nog steeds niet
Negen jaar nadat Boko Haram 276 leerlingen ontvoerde van een meisjesschool in Chibok, worden nog altijd 98 meisjes vastgehouden. Sindsdien was er een reeks van nieuwe ontvoeringen. Daaruit blijkt dat de Nigeriaanse autoriteiten er nog steeds niet in slagen om kinderen te beschermen.
Sinds de schoolmeisjes in april 2014 in Chibok door Boko Haram werden ontvoerd, zijn opnieuw veel meisjes ontvoerd, verkracht, vermoord of gedwongen te trouwen. De Nigeriaanse autoriteiten hebben geen enkel geloofwaardig onderzoek uitgevoerd naar de gebrekkige beveiliging van de kinderen waardoor ze het risico liepen slachtoffer te worden van de wreedheden van Boko Haram.
‘Nigeria, bescherm de schoolmeisjes’
‘De ouders van 98 Chibok-schoolmeisjes die nog steeds door Boko Haram worden vastgehouden – evenals andere kinderen die zijn ontvoerd door gewapende mannen – leven voortdurend in angst omdat ze weten dat hun kinderen in handen zijn van meedogenloze individuen’, zegt Isa Sanusi, directeur van Amnesty Nigeria. ‘Het is hoog tijd dat de Nigeriaanse autoriteiten doeltreffende maatregelen nemen om gewapende groeperingen als Boko Haram te bestrijden. Nigeria is verplicht om de bescherming van alle kinderen te waarborgen. Het gebrek aan verantwoording voor deze wrede misdrijven voedt de straffeloosheid. De vermiste Chibok-schoolmeisjes moeten worden teruggebracht naar hun families, en al degenen die verantwoordelijk zijn voor ernstige schendingen moeten worden berecht.’
Tussen december 2020 en maart 2021 zijn er ten minste vijf ontvoeringen gemeld in het noorden van Nigeria, ook op scholen, in Kankara, Kagara, Jangebe, Damishi Kaduna, Tegina en Yawuri. De dreiging van nieuwe aanvallen leidde tot de sluiting van meer dan 600 scholen in het noorden van het land.
Chibok-schoolmeisjes aan lot overgelaten
Eind maart sprak Amnesty International vijf Chibok-schoolmeisjes die waren ontsnapt en hun ouders. Ze zeiden dat ze bijna alle hoop hadden verloren dat de andere 98 meisjes ooit zouden worden gered. Een meisje vertelde: ‘De Nigeriaanse regering mag de andere 98 meisjes niet vergeten. Ze zouden gered moeten worden. Elke ochtend word ik wakker en herinner ik hoe ze achterbleven. Ik huil, ik heb medelijden met ze. Negen jaar is te lang om in zo’n erbarmelijke toestand te moeten leven. De regering moet haar belofte nakomen om alle meisjes te redden.’
De ouders van de slachtoffers maken zich zorgen over het feit dat de meisjes die weigerden te ‘trouwen’ door Boko Haram elke dag op brute wijze worden behandeld. ‘Onze pijn is eindeloos omdat 14 meisjes terugkwamen met 24 kinderen’, vertelde een van de ouders. ‘We hebben kleinkinderen van wie de vader onbekend is. We hebben niet het geld om de extra last te dragen van het voeden, opvoeden en [verstrekken] van gezondheidszorg voor onze teruggekeerde kinderen en onze kleinkinderen. Dit komt bovenop de maatschappelijke afwijzing en het stigma waarmee we allemaal worden geconfronteerd. We zijn gewoon hopeloos.’
Ouders van Chibok-meisjes die nog steeds worden vastgehouden door Boko Haram, vertelden Amnesty dat de Nigeriaanse autoriteiten niet meer met hen communiceren en hen uiteindelijk in de steek hebben gelaten.
Nog steeds geweld in Noord-Nigeria
Sinds februari 2021 zijn scholen en religieuze instellingen in de noordelijke regio’s van Nigeria herhaaldelijk aangevallen. Van de meer dan 780 kinderen die zijn ontvoerd voor losgeld, worden 2 jaar later nog meer dan 61 kinderen vastgehouden. Veel scholen in de regio zijn gesloten – en blijven gesloten – vanwege de toenemende onveiligheid.
‘Het redden van de achtergebleven Chibok-meisjes is van het allergrootste belang. De taak om ze te vinden, mag niet het zoveelste mislukte overheidsproject worden. Het is absoluut cruciaal dat de aftredende regering van Nigeria alles in het werk stelt om deze meisjes – evenals alle andere kinderen die door verschillende gewapende groepen worden vastgehouden – naar huis te brengen’, zegt Isa Sanusi.
Achtergrond
In april 2014 werden 276 schoolmeisjes ontvoerd van een middelbare school in Chibok, een stad in de staat Borno. Sommige meisjes ontsnapten, terwijl anderen later werden vrijgelaten na een intensieve campagne van maatschappelijke organisaties en onderhandelingen door de regering. Bijna honderd meisjes worden echter nog steeds gevangengehouden.
In mei 2020 publiceerde Amnesty International het rapport ‘We dried our tears’: Addressing the toll on children of Northeast Nigeria’s conflict. Daarin staat beschreven hoe de wijdverbreide onwettige detenties en martelingen door het leger het lijden van kinderen in de door Boko Haram geterroriseerde staten Borno en Adamawa alleen maar erger maakten. Het rapport laat ook zien hoe internationale donoren een gemankeerd programma financierden. Dat programma, Operation Safe Corridor, zou erop gericht zijn voormalige vermeende Boko Haram-strijders te re-integreren, maar in feite worden kinderen en volwassenen onwettig opgesloten.
Amnesty International documenteert sinds 2012 de aanvallen van Boko Haram op scholen.
Author: Christopher Walker
Last Updated: 1699924082
Views: 1488
Rating: 4.9 / 5 (81 voted)
Reviews: 98% of readers found this page helpful
Name: Christopher Walker
Birthday: 1952-07-30
Address: 6083 Wilson Mountains Apt. 266, Robinsonstad, NE 44663
Phone: +4568414032664370
Job: Cryptocurrency Analyst
Hobby: Geocaching, Hiking, Graphic Design, Sculpting, Cooking, Meditation, Quilting
Introduction: My name is Christopher Walker, I am a dear, unswerving, forthright, tenacious, rich, lively, capable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.